Balon Emek: Kötü Kadın Emeği İyi Kadın Emeğini Piyasadan Kovar mı?
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.15714657Anahtar Kelimeler:
Emek, akademi, toplumsal cinsiyet.Özet
Toplumsal cinsiyet çalışmalarında kadın emeğinin önemli bir yeri vardır. Kadın emeği ile ilgili literatürde görünmez emek, duygusal emek gibi emek türlerinin oldukça yoğun bir şekilde işlendiği görülmektedir. Çalışmamızda yer alan balon emek kavramı akademide aradığı yeri bulamayan kadın emekçiler için kullanılmıştır. Bu kavramda akademi bir balon gibi düşünülmektedir. Zira günümüz dünyasında artık akademide yer almanın eşitsiz bir şekilde ve dost-ahbap ilişkileri çerçevesinde olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda sürekli kendini tekrar eden ve içi boş diyebileceğimiz, bir anlamda balon akademik çalışmaların yoğunlukta olduğu ifade edilebilir. İyi emek ise bu akademi balonu üzerinde adeta zıplayıp durmakta ve balonun içerisine girememektedir. Gresham Kanuna göre “kötü para iyi parayı piyasadan kovar.” Bu kanunun emek versiyonu çalışmada “kötü emek iyi emeği akademi piyasasından kovar.” şeklinde uyarlanmıştır. Ayrıca iyi emeğin piyasaya girmemesi adına cam tavan, cam duvar gibi engeller konulmaktadır. Örneğin; üniversitelerin verdiği akademi ilanlarında alınacak kişiye göre ilan verilmesi, liyakata önem verilmemesi toplumsal cinsiyet eşitsizliği temelinde ele alındığında bilim alanındaki balonu daha da şişirmektedir. Başka bir örnek vermek gerekirse; Türkiye’de devlet kurumlarında çalışıp akademik kariyerine devam eden bireylerin daha çok kadınlardan oluştuğu düşünülmektedir. Bu kurumlarda çalışan kadınların aynı zamanda akademik kariyerlerine devam etmesi birçok akademisyen tarafından istenmeyen bir durumdur. Diğer yandan doçentlik kriterlerindeki ders verme şartı da eşitsiz bir uygulama olmanın ötesinde akademi dışında olan kadın emekçileri zora sokmaktadır. Zira bu kadınların ders vermeleri yönünde kanunen hakları bulunmasına rağmen üniversitelere yaptıkları başvurular ya direkt reddedilmekte ya da bu başvurulara kayıtsız kalınmaktadır. Dolayısıyla bu tür uygulamalarla nitelikli kadın emeğini engellenmiş olmaktadır.
Referanslar
Cotter, D. A., Hermsen, J. M., Ovadia, S., ve Vanneman, R. (2001). The Glass Ceiling Effect. Social Forces, 80(2), 655-681.
Eagly, A. H., ve Carli, L. L. (2007). Women and The Labyrinth of Leadership. Harvard Business Review, 85(9), 63-71.
Lindberg, David C. (2007). The Beginnings of Western Science (İngilizce). University of Chicago Press. s. 70. ISBN 9780226482057.
Macleod, H, D. (1896). The History of Economics. London: Bliss, Sands and Co. pp. 38 39, 146, 448 –. Retrieved 7 December 2023 – via Internet Archive.
Ridgeway, C. L. (2011). Framed by Gender: How Gender Inequality Persists in The Modern World. Oxford University Press, United Kingdom.
Ryan, M.K. ve Haslam, S.A. (2005). “The Glass Cliff: Evidence that Women are Over-Represented in Precarious Leadership”, British Journal of Management, (16), 81-90.
Sabharwal, M. (2013). “From Glass Ceiling to Glass Cliff: Woman in Senior Executive Service’’, Journal of Public Administration Research and Theory, June 14, 1-29.
Williams, Christine L. (1992). "Cam Yürüyen Merdiven: "Kadın" Mesleklerinde Erkekler İçin Gizli Avantajlar". Sosyal Sorunlar. 39 (3): 253–267. Doi :10.2307/3096961. ISSN 0037–7791.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 CAHIDE GÖĞÜSDERE

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.